Ätsvårigheter och välbefinnande

Ett bristfälligt intag av mat och dryck orsakat av fysiska ätsvårigheter kan leda till minskat välbefinnande och hälsoproblem. I värsta fall kan ditt barn bli undernärd – vilket kan hämma tillväxt och utveckling. Det är viktigt att du kontaktar ditt barns vårdgivare om du upplever något av följande tecken på försämrat välbefinnande och hälsoproblem.

 

Ikon lågt välbefinnand

Lågt välbefinnande
Ett bristfälligt energi- och näringsintag kan orsaka lågt välbefinnande. Hos barn kan det även leda till försämrad tillväxt.

 

 

Ikon mindre energi och styrka

Mindre kraft och ork
Ett lägre intag av kalorier (energi) och näringsämnen jämfört med vad barnet behöver, resulterar i trötthet vilket kan påverka allt barnet gör.

 

 

Ikon ofrivillig viktnedgång

Ofrivillig viktnedgång
Ett lägre intag av kalorier än vad kroppen behöver resulterar i viktnedgång. För barn med andra sjukdomar kan detta öka risken för försämrad hälsa och andra sjukdomar, samt att behandling tolereras sämre.

 

 

Ikon svagt immunförsvar

Nedsatt immunförsvar
Ett bristfälligt näringsintag kan resultera i ett försvagat immunförsvar, vilket ökar risken för infektioner.

 

 

Ikon försämrad mental utveckling

Försämrad mental utveckling
Ett för lågt näringsintag kan orsaka försämrade kognitiva funktioner såsom försämrad inlärningsförmåga och bristande uppmärksamhet. Sondmatning kan minska risken för allvarliga komplikationer orsakat av för lågt näringsintag.

 

Medicinsk nutrition, såsom näringsdrycker eller sondmat, kan bidra till att minska risken för allvarliga konsekvenser orsakat av ett otillräckligt näringsintag under en längre tid.

”Hon behövde definitivt den extra energin och var verkligen uttorkad”, säger Ibens pappa. Iben är 6 år gammal och bor tillsammans med sina föräldrar och sin 3-åriga syster. När Iben var 3 år, fick hon diagnosen Retts syndrom; en kombination av svåra funktionsnedsättningar. Idag får hon sondmat som komplement till sin vanliga mat.

Vill du veta mer om Iben och hennes familj? Läs mer om familjens erfarenheter här!